Lauber Dezső

Lauber

1879-1966 

Lauber Dezső (Pécs, 1879. május 23. – Budapest, 1966. szeptember 5.) építész, kiváló sportember, aki számtalan sportágban nyert versenyeket és bajnoki címeket az atlétikától a golfig, a kerékpározástól a teniszig. Ott volt az 1908-as londoni olimpián és dolgozott sportvezetőként, szervezőként, versenybíróként és a Magyar Olimpiai Bizottság titkáraként is.

Lauber Dezső 1879-ben született Pécsett. A pécsi főreálban érettségizett. A műegyetemet Budapesten végezte el, ahol építészmérnöki diplomát szerzett. 1901-től saját mérnöki irodája volt Pécsen, de két év múlva már a fővárosi építési osztályon dolgozott.

1903-tól a MOB jegyzője. Közel egy évtizedet töltött az Országos Építő Rt. műszaki igazgatójaként, ahol a Duna-Gőzhajózási Társaság (DGT) nagyobb építkezéseit és a város csatornázását vezette.

A mérnöki munka mellett Lauber aktívan sportolt. Az athéni, a londoni és a stockholmi magyar olimpiai csapat vezetője lett. Az ő szervezésével született meg a budapesti Korcsolyázó Egylet és a jéghoki csapat, illetve ő alapította a Magyar Golf Klubot is. Magyarországon nyolc, Ausztriában és az Adrián kétszeres golfbajnok lett. 1905-től tíz éven át a Magyar Olimpiai Bizottság titkára volt.

Az 1924. évi nyári olimpiai játékok szellemi versenyében egy stadiontervével ezüstérmet szerzett (Hajós Alfréddal közösen) úgy, hogy az első díjat nem adták ki.

Róla nevezték el 1997-ben Pécsett a Lauber Dezső Sportcsarnok.

  Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Lauber_Dezs%C5%91


-- Lauber Dezső letöltése PDF-ként --